Вакуумування холодильного контуру

Вакуумування холодильного контуру

Вакуумування холодильного контуру ро­биться з метою видалення з контуру повітря й газу після обпрeсування, а головне - для зниження вмісту вологи. Наявність вологи в контурі може призвести до забивання льодом

регуляторів подання холодоагенту, клапана оборотності циклу та виходу з ладу компресора.

Для видалення вологи з контуру насосом необхідно, щоб вода з рідкого стану перей­шла в газоподібний. Для цього за нормаль­ного атмосферного тиску потрібно нагріти воду до стану кипіння або значно знизити тиск. Оскільки в контурі підняти температуру неможливо, то використовуються вакуумні насоси, що знижують тиск.

На малюнку показано, як міняється парціальний тиск пари в насиченому вологою повітрі залежно від температури. З графіка видно, що для кипіння води за температурі 20 °С тиск має бути знижений до 23 мбар, а за температури О °С - до 6 мбар. Звідси зро­зуміло, що вакуумувати контур доцільно за підвищеної температури. Для цього можна під час вакуумування нагрівати тепло­обмінник контуру потоком гарячого повітря. Глибина вакууму, що вважається дос­татньою для кондиціонерів, становить 1-2 мбар. Виміряти такий вакуум можна тільки електронними або стрілочними вакууммет­рами зі шкалою не менш ніж 100 дискретних поділок.

https://holodvin.com.ua/43-vacuum-gauges

Для вакуумування застосовують насоси двоступінчасті з газовим баластовим вентилем продуктивністю 40-400 дм3 /хв за глиби­ни вакууму близько 0.4 мбар. https://holodvin.com.ua/42-vacuum-pump   За низьких температур зовнішнього повітря рекомендується закрити усмоктувальний вентиль насоса й вакуумувати до 6,6 мбар (в цьому випадку насос стане досить гарячим), після чого відкрити вентиль. Якщо вакуумний насос не запускається, можна ві­дкрити газовий балансовий вентиль, а після запуску - закрити.

На малюнку наведена схема підключення обладнання для ваку­умування системи, евакуації й заправлення холодоагенту

1.                               заправний циліндр;

2.                               заправний балон;

3.                               п'ятивентильннй колектор;

4.                               вакуумний насос;

5.                               циліндр для відбирання проб холодоагенту;

6.                               балон для вилучення холодоагенту;

7.                               холодильний контур;

8.                               станція відведення холодоагенту.

Час вакуумування залежить від внутрішнього обсягу холодильного контуру, кількості вологи в контурі й навколишньої температури. Як тільки вакуум досягне 1-2 мбар, вентиль, що йде до вакуумного насо­са, можна закрити, а насос вимкнути. Необхідно звертати увагу на шланги ваку­умного насоса. За тонких і довгих шлангів падіння тиску буде дуже великим, продук­тивність насоса зменшиться, внаслідок чого збільшиться час вакуумування. У деяких ви­падках не вдається одержати необхідний ва­куум, тоді використовують вакуумні насоси великої продуктивності (200-400 дм3/хв) зі збільшеним перерізом шлангів, що приєдну­ються. 

У контурах з капілярною трубкою вакууму­вання роблять із лінії усмоктування через заправний колектор. У системах із ТРВ вакуумування варто робити як з лінії всмоктуван­ня, так і з лінії нагнітання.

По завершенні вакуумування необхідно перекрити вентилі, через які воно робилося, і спостерігати характер зміни вакууму в кон­турі. Можливі варіанти зміни ступеня вакууму показані на малюнку

Якщо протягом 24 годин вакуум зміниться до 0,5 мбар  (лінія 5), можна вважати, що контур повністю збезводнений і герметич­ний. Крива 4 відповідає герметичній, але початково погано збезводненій системі. Крива 3: контур недостатньо герметичний і погано збезводнений. Крива 2: контур збезводне­ний, але ступінь герметичності недостатній. Лінія 1: контур збезводнений, але має знач­ний витік.

Якщо вакуумування робиться після розти­ну контуру (наприклад, після ремонту), то варто пам'ятати, що відібрати з контуру во­логу, вкриту плівкою мастила, вкрай складно, і час вакуумування значно збільшується. У цьому випадку потрібно вакуумувати через фільтр-осушувач. https://holodvin.com.ua/11-filter-drier

Тому під час ремонту й будь-якого роз­криття контуру необхідно заміняти фільтр-осушувач. Ступінь вологості холодоагенту оперативно можна оцінити тестуванням. Наприклад таким . У випадку підвищеної вологості в холодильний контур необхідно встановити змінний фільтр. У процесі налагодження холодильної установ­ки фільтри необхідно міняти кілька разів до­ти, поки не буде досягнутий необхідний ступінь вологості холодоагенту.

Всі коментарі