Теплові насоси

Теплові насоси

Теплові насоси використовують безкоштовне і доступне тепло з навколишнього середовища для гарантованого теплопостачання одно-, дво- або багатосімейних будинків. Це один із найбільш економічних, ефективних і в той же час екологічно чистих способів забезпечення гарячою водою та опаленням.

Теплові насоси використовують природну енергію землі, ґрунтових вод або повітря і, таким чином, допомагають досягти значної економії витрат на опалення. Вони не виробляють шкідливих викидів і ефективно працюють навіть при низьких температурах навколишнього середовища. Теплові насоси витягують до 75% необхідної енергії з навколишнього середовища. І тільки 25% енергії додається у вигляді електричної енергії. Дана енергія забезпечує роботу компресора теплового насосу. Теплові насоси особливо підходять для використання з низькотемпературними системами опалення (теплі підлоги й радіатори спеціального призначення). У зв'язку з технічними обмеженнями ефективність теплових насосів різко падає при робочих температурах вище 67 ° С.

Як працюють теплові насоси

Принцип роботи теплового насосу протилежний принципу роботи холодильника. Холодильник переносить тепло зсередини в зовнішнє середовище, тоді як тепловий насос витягує енергію із зовнішнього середовища і передає її всередину. Тепло ґрунтових вод, землі або атмосфери поглинається холодоагентом і використовується для подачі тепла в приміщення, що обігрівається.

В цілому, холодоагент в тепловому насосі проходить цикл з чотирьох етапів: випаровування, стиснення, конденсація і повернення в початковий стан.

1. На першому етапі холодоагент поглинає енергію з навколишнього середовища завдяки низькій температурі холодоагенту в тепловому насосі. При цьому він переходить в газоподібний стан завдяки властивості холодоагенту кипіти при низьких температурах.

2. Одержаний пар стискається за допомогою компресора. В результаті підвищеного тиску в обмеженому просторі молекули газу частіше стикаються один з одним. Це призводить до підвищення температури, яка використовується для контуру обігріву.

3. На третьому етапі гарячий газ віддає тепло опалювальній системі. Холодоагент знову переходить в рідкий стан.

4. І, нарешті, терморегулюючий редукційний вентиль для рідкого холодоагенту знижує тиск, отриманий на етапі 2 так, що холодоагент знову поглинає тепло з навколишнього середовища, і процес повторюється.

Всі коментарі