Контроль герметичності холодильного контуру

Контроль герметичності холодильного контуру

Контроль герметичності (опресування) холодильного контуру роблять поданням у контур надлишкового тиску, що перевищує робочий тиск в 1,5 раз. У випадку викорис­тання холодоагенту R22 опресування роб­лять тиском 35 бар, а холодоагенту R410А -41,5 бара. Якщо в холодильному контурі є елементи, чутливі до такого тиску (наприклад, запобіжні клапани), їх необхідно зняти, а на їх місце поставити заглушки. Після випробувань зняті елементи встановлюються на місце. Опресування холодильної установки (крім установок, де це заборонено) варто робити сухим азотом. Сухий азот має сухість від 99,99% (30 ppr) до 99,9995% (2 ррr). У 50-літровому балоні азоту за тиску 200 бар і сухості 30 ррr утримується 1,5 г вологи. Як­що перевірку герметичності системи зроби­ти стисненим повітрям, то в ній зосередить­ся 25-50 г вологи. Через такий залишок вологи установка може виявитися непрацездатною.

 Балон з сухим азотом з'єднується з холо­дильною установкою через редуктор, оскіль­ки тиск у балоні досягає 200 бар. Підвищення тиску в установці здійснюється поступово з одночасним контролем герметичності. Якщо виявлено зниження тиску, треба в з'єднаннях та місцях пайки і заглушках шукати нещільності за допомогою омилення.https://holodvin.com.ua/zapchastini/295-aerosol-leak-detector-L-32850.html Поява бульбашок є ознакою витоку.

 Якщо таким чином знайти витік не вдаєть­ся, можна в контур до сухого азоту додати невелику кількість холодоагенту й пошук здійснювати електронними шукачами витоку. https://holodvin.com.ua/44-leak-detector

Якщо установка аміачна й перевірка ро­биться стисненим повітрям, то додавати аміак не можна, оскільки суміш аміаку з повітрям у межах концентрації аміаку від 15,5 до 27% є вибухонебезпечною. У системах з великою продуктивністю (більше 10 кВт) перевірка герметичності азотом триває 24 години.

Всі коментарі