Як перевірити наявність кислоти в холодильному контурі

Як перевірити наявність кислоти в холодильному контурі

Дуже часто під час ремонтних робіт , особливо в довго працюючих холодильних чи кондиціонерних системах, потрібно перевіряти наявність у них кислоти, яка утворюється від взаємодії взаємодії холодоагента , компресорного мастила і металу компресору. Адже високий його високий рівень і тривала дія на компресорне мастило призводить до втрати своїх властивостей, корозії і виходу з ладу внутрішніх елементів, ТРВ, соленоїдних вентилів, руйнуванню ізоляції електродвигуна компресора.  Для вирішення цього завдання використовують спеціальні тести Acid-test  https://holodvin.com.ua/material/317-Acid-level-test-ERRECOM.html , які дають можливість швидко і просто перевірити наявність кислоти у компресорному мастилі. В основі принципу дії таких тестів лежить інформація про рівень рН в мастилі компресора кондиціонера чи холодильної установки. У складі тесту присутні декілька хімічних елементів які реагують на наявність кислоти і міняють свій колір. 

Такі тести значно дешевші ніж лабораторні, миттєво дають точний результат. Безпечні, не токсичні, розкладаються мікроорганізмами. Придатні для мінеральних мастил, ABZ, PAG, POE, PAO, PVE.

Скористатися тестом дуже просто:

- зробіть відбір невеликої кількості масла з системи 

- додайте масло в флакон тестера (якщо масло РОЕ - 2 мл, інше - 4мл)

- закрити кришку флакона ф потрусити 3 сек.

Якщо рідина залишиться фіолетовою чи синьою , то рівень кислоти в мастилі низький і не перевищує 6,8 рН. В цьому випадку не потрібно нічого робити

Якщо рідина стане зеленою, то рівень кислоти - середній. 5,2 - 6,8 рН . Потрібно виявити причину і замінити мастило.

Якщо рідина виявиться жовтого кольору, то рівень кислоти високий , нижче 5,2. Потрібно виявити причину і замінити мастило.

В ситуаціях коли замінити мастило виявиться неможливо, для видалення кислоти використовують нейтралізатори кислоти No-Acid. https://holodvin.com.ua/material/318-no-acid-Errecom.html Він повністю видаляє кислоту в системі і допомагає запобігти її появленню у майбутньому. 

Спосіб використання нейтралізатора досить простий, достатньо добавити його в систему відповідно до дозування засобу і отриманого результату тестування системи.  

Рівень кислотності низький (рН менше 6,8) 

 ------- 30 мл No-Acid на кожні 2 л компресорного мастила

Середній рівень кислотності  (5,2 - 6,8 рН) 

------- 30 мл No-Acid на кожні 1,5  л компресорного мастила

Високий рівень кислотності (рН нижче 5,2 )

------- 30 мл No-Acid на кожні 0,7 л компресорного мастила

Всі коментарі